Longontsteking of pneumonie betekent dat de longblaasjes en omliggend weefsel in één of beide longen ontstoken zijn. Wanneer er in beide longen een ontsteking zit wordt dit ook wel dubbele longontsteking genoemd. Natuurlijk is een dubbele longontsteking ernstiger dan een ‘gewone’ longontsteking. Dezelfde symptomen zijn aanwezig, alleen kunnen deze in ergere mate aanwezig zijn.

Oorzaak

Een dubbele longontsteking kan veroorzaakt worden doordat een longontsteking aan één long niet op tijd ontdekt wordt en de bacterie en infectie verder de kans krijgt om zich te verspreiden. Longontsteking is een bacteriele infectie.

Symptomen

Zoals al gezegd zijn bij een dubbele longontsteking dezelfde symptomen als bij een enkele ontsteking zichtbaar alleen in ergere mate. Enkele symptomen zullen we benoemen. Koorts is vaak een symptoom dat in geval van een ontsteking voorkomt, dat kan bij een longontsteking, maar ook bij een acute slijmbeursontsteking of peesontsteking. Er is vaak sprake van hoge koorts bij een longontsteking. Door de ontsteking verzwakken de longblaasjes. Daardoor is er kortademigheid. Bij weinig of lichte inspanning ontstaat er kortademigheid. In de borststreek is er sprake van pijn die wordt verergerd bij hoesten, diep inademen of springen. Diep inademen doet pijn. Daarnaast is er sprake van kortademigheid. De ademhaling is dan vaak ook oppervlakkig en snel.

Ook kan er sprake zijn van blauwe vingers, voeten, handen, tenen en lippen. Doordat door de hierboven beschreven symptomen minder zuurstof in het lichaam wordt gekregen kunnen de ledematen blauw verkleuren. Er is vermoeidheid, verminderde eetlust. Er kan soms bloed of groenkleurig slijm worden opgehoest. Wanneer er slijm wordt opgehoest zitten hier vaak donkere gekleurde brokjes in. Ook hieraan kun je een ontsteking herkennen.