Het herkennen van een longontsteking is zeer belangrijk. Wanneer een longontsteking niet wordt herkend kan dit uiteindelijk zelfs levensgevaarlijk zijn. Vooral oudere mensen die wat verzwakt zijn zijn vatbaar voor een longontsteking.

Bij een longontsteking is het belangrijk om vooral rustig aan te doen. Het lichaam moet herstellen van een behoorlijke ontsteking. Waarschijnlijk heeft u ook niet de energie en puf om veel te doen. Longontsteking wordt behandeld met medicatie, anti-biotica. Dit is een kuur waarmee u een bepaald aantal dagen medicijnen moet slikken die de ontsteking remmen. Wanneer deze kuur is afgelopen bent u niet per direct weer beter. Vaak duurt het weken (en soms zelfs nog langer) om te herstellen van een longontsteking. Veel mensen blijven nog weken lang moe, hebben weinig energie en conditie. Doordat de longblaasjes zijn aangetast en er een paar weken weinig bewogen is, keldert de conditie enorm. Dit hangt natuurlijk van verschillende factoren af; de mate van getraindheid, leeftijd, andere diagnoses die meespelen enz. De weken wanneer u net hersteld bent, is het belangrijk dat u zichzelf voldoende rust gunt. Het lichaam heeft een behoorlijke tik gehad en zal ervan moeten herstellen.

Het sporten zal weer rustig aan opgebouwd moeten worden; in tussenliggende weken is de kracht en conditie van het lichaam een heel stuk geminderd. Wanneer je een paar dagen op bed zou liggen, holt de kracht en conditie enorm achteruit. Dit gaat erg snel. Wanneer er ook nog sprake is van een longontsteking gaat het bijna dubbel zo snel. De eerste tijd na een longontsteking is het lichaam nog steeds minder belastbaar. Daarom kan er niet meteen voluit begonnen worden met trainen.