Een longontsteking is een aandoening die in diverse gradaties voorkomt. Wanneer je van een longontsteking herstelt, zijn een er aantal zaken waar je zelf op kunt letten om het longontsteking herstel te versnellen.

Rust

Wellicht voor de hand liggend maar daarom niet minder belangrijk, is rust. Een longontsteking kost zeer veel energie en iedere extra inspanning doet een beroep op de ademhaling en dus op de longen. Maak niet de fout om te snel weer aan de slag te gaan maar rust lang en veelvuldig uit. Alleen op deze manier kunnen de longen optimaal herstellen. Wanneer u te snel weer aan de slag gaat, loopt u het risico dat de longontsteking aanwezig blijft, en u uiteindelijk veel langer ziek bent.

Luchtwegen

Hoe beter de luchtwegen vrij worden gehouden, hoe sneller het herstel van een longontsteking gaat. Zorg daarom dat je veel water drinkt. Roken is zeer schadelijk bij een herstellende longontsteking, blijf daarom uit de buurt van rook en sigaretten. Zo houdt u uw longblaasjes schoon en werkt u mee aan een voorspoedig longontsteking herstel.

Opbouw

Net zoals na een milde griep of verkoudheid het lichaam weer op gang moet komen, is dat bij een longontsteking ook het geval. Ga er dus vanuit dat u na een longontsteking een stuk minder energiek bent en dat ook uw conditie flink achteruit is gegaan. Weet u zeker dat de longontsteking volledig opgelost is, dan kunt u weer rustig starten met het opbouwen van uw conditie.

Arts

Hou in alle gevallen de aanwijzingen van de arts in de gaten en volg deze op. Bij heftige longontsteking is vaak antibiotica nodig, waarvoor doktersbezoek noodzakelijk is. Heeft u een astmatische aandoening, rookt u of heeft u een verminderde weerstand, dan is het extra belangrijk om uw longontsteking op de juiste manier te laten beoordelen en behandelen.