Kleine kinderen kunnen vaak moeilijk aangeven wat de precieze klachten zijn. Het is daarom aan de ouders om hun kind goed te observeren en zelf een inschatting te maken van de ernst van de situatie. In het geval van een longontsteking bij een kind blijkt dit voor ouders vaak moeilijk in te schatten.

Oorzaak van een longontsteking

Longontsteking is een ontsteking van de longblaasjes en de luchtwegen. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie of een virus. Het kind zal in eerste instantie klachten hebben die lijken op een verkoudheid. Het verschil is echter dat de longblaasjes zich vullen met pus waardoor deze gaan ontsteken. Hierdoor krijgt het kind minder zuurstof en zal hij benauwd worden.

Symptomen van een longontsteking

De meest voorkomende symptomen van een longontsteking bij een kind zijn:

  • Veelvuldig hoesten; hierbij wordt slijm omhoog gehoest
  • Benauwdheid; bij kinderen is dit vaak te herkennen aan de neusvleugels die gespreid worden tijdens het inademen
  • Koorts
  • Algemene griepverschijnselen zoals verminderde eetlust, spierpijn, vermoeidheid en hoofdpijn
  • Kortademigheid; het kind ademt heel snel en oppervlakkig

Behandeling van een longontsteking

Als je twijfelt of je kind een longontsteking heeft is het raadzaam een arts te bezoeken. Wanneer een longontsteking bij een kind niet op tijd behandeld wordt kan dit namelijk ernstige complicaties veroorzaken.
Gelukkig is een longontsteking tegenwoordig eenvoudig te behandelen. Meestal wordt gekozen voor een behandeling door middel van een antibioticum. Dit zorgt ervoor dat de bacteriegroei afneemt waardoor je lichaam de mogelijkheid krijgt te herstellen.

Daarbij mag je het kind een paracetamol geven tegen de pijn en de koorts. Dit biedt het kind vaak directe verlichting. Verder is het belangrijk dat het kind voldoende drinkt omdat het door de koorts en de bijbehorende transpiratie veel vocht verliest.

Mocht de longontsteking dusdanig ernstig van aard zijn dat bovengenoemde behandeling niet afdoende is, kan het kind in het ziekenhuis opgenomen worden.