Longontsteking is een ziekte waarbij de luchtwegen en longblaasjes ontstoken zijn. Longontsteking wordt veroorzaakt door virussen of bacteriën en wordt meestal vooraf gegaan door klachten die lijken op een verkoudheid. De symptomen zijn eenvoudig op te zoeken, maar wat moet je doen als je een van de belangrijkste symptomen, namelijk koorts, niet hebt? Is een longontsteking zonder koorts eigenlijk wel mogelijk?

Symptomen

Een longontsteking is een ontsteking van de luchtwegen. Klachten en symptomen zijn dan ook vaak hoesten, pijn op de borst, kortademigheid, een ademhaling die sneller of oppervlakkiger wordt en koorts. Vooral bij kinderen komt hoge koorts vaak voor. Ook kan de eetlust afnemen, kan de patiënt vermoeid zijn en is hoofdpijn of misselijkheid mogelijk. Daarnaast komen ook keel- en neusklachten voor, al is dit meestal bij jongere patiënten.

Longontsteking zonder koorts?

Sommige mensen hebben zo goed als alle symptomen van een longontsteking, behalve koorts. Er wordt dan wel eens beweerd dat het in dat geval niet om een longontsteking kan gaan. Immers, de koorts is een reactie op de ontsteking. Heb je dus geen koorts, dan heb je ook geen ontsteking. Helaas maken ook huisartsen deze fout regelmatig: longontsteking zonder koorts is namelijk wél mogelijk. Net als bij andere ziekten hoef je namelijk niet altijd alle symptomen te hebben, elk mens reageert tenslotte anders.

Redenen

Hoewel de meeste mensen dus wel koorts hebben bij een longontsteking, is het goed mogelijk dat niet iedereen dat heeft. Waarom dit zo is, is eigenlijk niet bekend. Pijnstillers, die om een andere reden gebruikt worden, onderdrukken koorts en dit kan een mogelijke reden zijn dat de koorts zich niet openbaart. Sommige mensen krijgen bovendien nooit koorts bij een ontsteking. Het is niet duidelijk waarom dit zo is; de verklaring moet waarschijnlijk gezocht worden in het feit dat het menselijk lichaam nu eenmaal heel verschillend op ontstekingen of ziektes kan reageren.

Naar de huisarts of niet?

Als je geen koorts hebt, maar verder wel alle kenmerkende klachten aan de luchtwegen ervaart, zoals hoesten en een moeizame ademhaling, dan is het erg onverstandig om zomaar te concluderen dat dit geen longontsteking kan zijn. Raadpleeg in dat geval altijd de huisarts. Zorg er bovendien voor dat deze je serieus neemt en vertel hem of haar dat longontsteking zonder koorts wel degelijk mogelijk is. Een longontsteking die niet behandeld wordt kan namelijk ernstige gevolgen hebben. Laat je dus niet misleiden door het symptoom koorts alleen.