De oorzaak van een longontsteking ligt over het algemeen bij bacteriƫn, parasieten, schimmels en virussen. Vaak gaat dit in het beginstadia gepaard met een infectie in de luchtwegen, echter is dit niet altijd van toepassing.

Kwetsbaarheid kan een rol spelen

Daarnaast is de kwetsbaarheid van een persoon ook betrokken in de oorzaak van een longontsteking. Dit aangezien mensen met een zwakke gezondheid kwetsbaarder zijn voor de ziekte longontsteking. En ook aandoeningen kunnen een rol spelen in de besmetting van longontsteking.

Besmetting in nabije omgeving of in het ziekenhuis

De besmetting en de longontsteking kent ook op gebied van naam een verschil. Afhankelijk waar de longontsteking opgelopen is kent deze namelijk een naam. Zo heeft de longontsteking die je in je nabije omgeving hebt opgelopen community-acquired pneumonie en een longontsteking welke je in het ziekenhuis op hebt gelopen een hospital-acquired pneumonie. Nu lijken dit moeilijke namen, maar community-acquired betekent in de nabije omgeving (thuis, op het werk of op school) en hospital-acquired betekent dat je de longontsteking in het ziekenhuis opgelopen hebt. En pneumonie is het medische begrip voor longontsteking.