Een longontsteking is een infectie van de luchtwegen waarbij de longblaasjes ontstoken zijn. Het gevaar van een longontsteking die niet opgemerkt wordt, is een verwaarloosde longontsteking.

Oorzaken van een longontsteking

De longblaasjes in de longen zijn verantwoordelijk voor de opname van zuurstof en de afgifte van koolstofdioxide. Deze belangrijke blaasjes worden normaal gesproken beschermd met trilhaartjes. Bij een longontsteking werken de trilhaartjes niet goed. Het gevolg? Bacteriƫn kunnen de longblaasjes ongestoord bereiken.

Kenmerken

U merkt een infectie aan de longblaasjes op doordat u hoge koorts hebt en constant slijm ophoest. U krijgt last van koude rillingen, u voelt zich ziek en u krijgt een vervelend gevoel in uw borst. Een longontsteking lijkt soms veel op een zware verkoudheid die wekenlang aanhoudt en voor grote vermoeidheid zorgt, maar vergis u niet.

Wat is een verwaarloosde longontsteking?
Doordat een longontsteking vaak niet opgemerkt wordt, kan een dergelijke infectie gemakkelijk verwaarloosd worden. Een niet behandelde ontsteking van de longblaasjes kan resulteren in een septische shock (een bacteriƫle besmetting in de bloedbaan) en een ingekapselde ontstekingshaard. Hierdoor kunnen organen beschadigd raken, kan de bloeddruk snel dalen of ontstaat er een gevaarlijk longabces.

Hoe voorkomt u een verwaarloosde longontsteking?
Het herkennen van een longontsteking kan erg lastig zijn. Bijzondere kenmerken waar u op kunt letten zijn de kleur van het slijm dat u ophoest (is dat helder of zit er bloed bij?) en de kleur van uw lippen en vingers. Wijkt dat af, dan doet u er goed aan direct een arts te bezoeken. Geen vreemde klachten maar toch twijfel? Dan is het altijd verstandig om even langs te gaan bij uw huisarts, om een infectie van de longblaasjes uit te sluiten.

Een longontsteking kan meestal goed behandeld worden met antibiotica, pijnstillers en extra vitaminen. Ondervindt u vervelende klachten in uw luchtwegen, pijn in uw borst en hoge koorts? Aarzel dan niet en voorkom dat u een eventuele longontsteking verwaarloost.